Activiteiten in thema vogels

Thema Vogels Koekjesvormpjes
Lezen In Het Thema Vogels Met Kinderen
Puzzelen In Thema Vogels
Knutselen Thema Vogels
Knuffelen In Thema Vogels

Schroeven en schilderen, leuke knutselactiviteiten met kinderen

Vogelhuisje Knutselen Melissa & Doug Thema Vogels

Een vogelhuisje maken voor in de tuin

Met de set van Melissa & Doug een vogelhuisje in elkaar schroeven. Het pakket bevat plankjes en schroeven en de kruiskopschroevendraaier komt uit eigen gereedschapskist. Het zijn veel schroeven dus een beetje doorzettingsvermogen is wel vereist. Omdat alle gaatjes voorgeboord zijn en alles vrij makkelijk en soepel te monteren is, maakt het wel een overzichtelijke klus maar af en toe een kleine pauze voor de handjes is wel fijn. Eenmaal alles in elkaar, kun je het huisje schilderen. Aan de achterkant zijn gaten voorgeboord waardoor het huisje buiten makkelijk aan een spijker op te hangen is. En dan maar hopen dat er een vogeltje in wilt wonen. Tips voor het ophangen van een vogelhuisje vind je op de pagina van de vogelbescherming (9 tips voor het ophangen van een nestkast) waar je ook nog andere leuke informatie vindt.

 

Een picknickplek voor vogels

Knutselen Ses Vogelhuisje Thema Vogels

Kliederen met houtlijm

Het vogel voederhuisje van SeS explore is makkelijk in elkaar te lijmen, tussentijds moet je wel even geduld hebben want je kunt pas het dak afronden als de lijm van de basis gedroogd is.  De houtlijm die bij het pakketje is geleverd werkt niet lekker, wij hebben daarom de houtlijm van Kids at work gebruikt waarbij alles gelijmd blijft plakken en je de gelijmde delen weg kunt zetten tot deze gedroogd is. Het knopen van de touwen was nog wel even een klusje en is fijn om samen te doen. Leuk om het voederhuisje in een boom te hangen en samen nog wat eten te knutselen. Ook informatie wat je de vogels kunt voeren vind je op de site van de vogelbescherming: welke vogels eten wat.

 

Vogels spotten altijd leuk

Vogels Spotten Thema Vogels

Je ziet ze vliegen

Met een goede verrekijker op pad en kijken hoeveel verschillende vogels je tegenkomt. Of dat nou in de wijk is, in een park of bos, ze zitten overal. Weet jij al hoe ze heten? Zijn het misschien zomer- of wintergasten? En waar vliegen ze dan naartoe? In januari is de vogeltelling. Je kunt een blad hiervoor downloaden op de pagina van de vogelbescherming. Erg leuk voor kinderen om aan mee te doen.

 

Wat een vreemde vogel koekjes

Thema Vogels Koekjes Bakken

Bakken

Koekjes bakken is altijd een gezellige activiteit tussendoor. Wij vinden het altijd leuk om koekjes te bakken en in de avond met zijn allen op te eten bij een kop thee voor de televisie. In het thema vogels gebruikten wij de mix van Albert Heijn. Het lezen van het recept, het toevoegen van de ingrediënten, een beetje extra bloem toevoegen om het minder plakkerig te maken, allemaal leerzame momenten. En dan proberen er een klein kunstwerkje van te maken. Een nestje, vogeleieren, vogels en dan iets in elkaar plakken met glazuur.

 

Puzzelen en kijken of we vogels herkennen met leuke kinderpuzzels

Puzzelen Thema Vogels

Pufferfish alarm, pufferfish alarm! Die is erg giftig hé!

O kijk, hier komt een Orka…Puzzelen en ondertussen ontdekken en delen. Zo leuk om tijdens het puzzelen te merken dat een kind al veel weet over de vissen en vogels. De combinatie puzzel Above en Below van Crocodile Creek bestaat uit 48 stukjes. Ik kies eigelijk altijd een puzzel die  overzichtelijk is en bedoeld is als activiteit ter ondersteuning in een thema, om samen te maken en de inhoud te bespreken. Kijken of we de namen van de vogels en vissen weten, wat eet die vis? En weten we het antwoord niet? Dan googlen we het gewoon.

Lezen in het thema vogels

Lezen In Thema Vogels

Er valt zoveel te leren over vogels maar wat wil je leren?

De boeken zijn een mooi uitgangspunt bij een thema. Bij het samen lezen kom je er vanzelf achter wat interessant is om meer over te weten. Er zijn zoveel vogels, zoveel vogelnamen, maar ook zoveel verschillende eigenschappen. En dan springen sommige er gewoon uit. Bij ons was dat bijvoorbeeld de Albatros met een spanwijdte van ruim 3 meter , de Flamingo die over zijn eigen benen plast om af te koelen, de Indische gans die wel op 6 km hoogte vliegt, de Amerikaanse klapekster ook wel slagersvogel genoemd, die zijn prooi (bijvoorbeeld spin) op een doorn of prikkeldraad spiest, omdat hij geen klauwen heeft. Het (prenten)boek Overal vogels met natuurgeluiden vertelt wat meer over de verschillende gebieden en geluiden van de vogels. Je kunt in dit boek een knopje indrukken per gebied en hoort de werkelijke vogelgeluiden. Het (prenten)boek overal vogels staat ook vol met informatie en mooie illustraties en licht sommige vogels uit met informatie en leuke weetjes. Het heel grote vogelboek van Lannoo geeft informatie per vogel met veel tekst en een mooie illustratie. Het Dierenboek van Lannoo bevat ook een deel vogels waar je veel informatie uit kunt halen. Merk je dat een kind interesse heeft in dit onderwerp kun je altijd later de boeken uitbreiden. Er zijn veel boeken hierover in de bibliotheek te vinden.

Uitstapje Afivauna als afsluiting in het thema

Uitstapje Avifauna Thema Vogels

Onze lievelingsvogel is de Lori

Leuke uitstapjes voor kinderen. Een middagje in Avifauna waar je de vogels in het echt kunt bekijken. Voorafgaand aan een uitstapje is het leuk om eerst boeken te lezen en te bekijken, filmpjes op te zoeken over vogels en alle bovengenoemde activiteiten. Avifauna is een mooi overzichtelijk vogelpark met een fijne speeltuin, eetgelegenheden, en natuurlijk vogels. Maar ook vind je er een paar andere dieren zoals o.a. de Rode pande en de Maki. Wil jij meer weten over onze belevenis in het park? Lees hier ons blog.

Filmpjes die wij bekeken in het thema

Het Klokhuis

  • stadsvogels
  • roofvogelonderzoek
  • dodo
  • vogels kijken
  • vogeltrek

Docu

  • paradijsvogels