Een museum van zand en mooie ontmoetingen

5 juli 2021

Blog Over Spelen En Leren Aan Zee

Op het moment dat we de strandafgang aflopen,  zie ik dat het strand lekker rustig is, nu weet ik weer waarom we weer aan zee zijn gaan wonen. Heerlijk weer, het is weekend en geen drukte. Nu nog wennen aan de tijd die we extra hebben, niet meer klussen of tuinieren maar onze handen vrij voor onze 3 meiden en Loekie ons zoontje. Waar onze meiden weer braaf en zelfstandig aan het leren zijn voor de toetsweek, ben ik me aan het bedenken hoe ik alle leerdoelen aan ons zoontje ga onderwijzen. Want bij de jongste werkt het nou eenmaal net iets anders.
We hebben een plekje uitgekozen waar we neerstrijken en gaan direct aan de slag met bouwen. Samen met pappa bouwt Loek aan een groot bouwwerk en ik heb me laten inspireren door ons museumbezoek van de dag daarvoor. Ter afsluiting van ons Egypte project zijn we naar het museum van Oudheden in Leiden geweest. Terwijl ik bezig ben met mijn museum van zand, krijgen we al snel bezoek van 2 schattige meisjes die vragen of ze mogen meespelen. Hoe de mannen druk aan het scheppen zijn, diepe gaten maken en ondertussen bij het water zijn gekomen, laten de meisjes het zachte zand tussen hun vingers glijden en pakken de figuurtjes Ridders en Egypte van Safari Ltd. die ik heb meegenomen en gaan hiermee spelen. Het doet me denken aan onze meiden, die nu alweer zo groot zijn. Na een poosje komt de moeder van de meisjes even kijken of alles goed gaat en we maken samen een gezellig praatje. Nadat de meisjes weer naar huis moeten, komt Loek toch maar even het museum bezoeken. We bekijken samen de Piramide die ik heb gebouwd en zetten samen de Egyptische figuren erbij. We weten na ons Egypte project en ons museum bezoek alweer zoveel meer over Egypte. We bekijken de andere gebouwen die ik heb gemaakt met de zandvormpjes de Taj Mahal, het Parthenon en het Colosseum.
Ik pak de Atlas van de wereldwonderen erbij die ik heb meegenomen en lezen en bekijken samen de Taj Mahal en het Colosseum. Bij het Colosseum lezen we over de gevechten tussen de gladiatoren met dieren, maar ook over de gangenstelsels onder het Colosseum, en dat brengt ons op het idee om dit na te bouwen. Loek zegt: “Ik ben een genie en ik weet hoe we de gangen kunnen maken”. Hij graait de bamboe stokjes uit de tas en legt de bamboestokjes naast elkaar op het zand waarna hij het strandvormpje Colosseum op de bamboe laag omkeert. Zo nu hebben we een stevige basis voor de gangen zegt hij, en we graven samen 3 gangen onder het Colosseum, ondertussen fantaseren we over de dieren die er hebben gestaan en de gevechten die de gladiatoren voerden. En toen we klaar waren kreeg het museum hoog bezoek. Twee meeuwen kochten een kaartje en kwamen alles van dichtbij bekijken nadat ze de hele dag vanuit de lucht ons in de gaten hielden.

 

Blog Little & Pure Aan Zee

Wil jij met een kind spelen en leren over Egypte? Kijk op thematips Egypte